Istanbul
Door: Bas Tromp
Blijf op de hoogte en volg Bas
22 Augustus 2014 | Turkije, Istanbul
De volgende ochtend ben ik, toen iedereen nog sliep, een beetje door onze wijk gaan slenteren. Wat gaaf, ik herkende heel veel van de gewoontes en gebruiken van mijn halfjaar in Jordanië. Het leven op straat, het handelen in alles wat los en vast zit, de vriendelijkheid, de platte broden, de oproep tot gebed uit de moskee, de zoete thee, de hitte, het toeteren van de taxi's. Geen tourist te bekennen in dit deel van de stad, het is een erg arm deel van de wijk en iedereen wil wat van je, met iemand op de foto, extra broodje gekregen van de bakker en de eigenaar van een visrestaurant laat trots zijn zaak zien. Dit voelt als thuiskomen!
We zijn 5 hele dagen in Istanbul geweest en hebben lekker rustig aan gedaan, toch tijd zat. Het kostte 4keer om de blauwe moskee te bezoeken door de wisselende openingstijden en lengte van de rij. Maar hij is adembenemend mooi vanbinnen toen we uiteindelijk binnen waren. Ook hebben we het Topkapi paleis en het park ernaast gezien, de oude waterkelders (Cisternen) onder de grond en de Bazaar met een ontelbaar aantal winkeltjes. Omdat het appartement niet groot was en geen woonkamer had deden we maar net als de Turken; leven op straat. Overal zijn straatverkopers die sap, fruit, brood, water, zakdoekjes, enz.enz. verkopen voor weinig geld. Ook veel café'tjes waarvan het terras eigenlijk als huiskamer wordt gebruikt en mensen kaarten, backgammon spelen, de krant lezen en natuurlijk Turkse thee drinken.
We hebben eindeloos door de straatjes van de stad gezworven, lekker gegeten bij de vele eettentjes met terras op de weg, natuurlijk ook naar de barbier geweest en ons kapot gelachen om de vele touristen die de hitte, herrie en stank van deze overweldigende stad niet weten te waarderen.
Donderdagmiddag is Maarten teruggevlogen naar Nederland voor een toelatingsexamen van de TU en hebben Yaro, Sven en ik plannen gemaakt voor de lange reis terug. Vrijdag hebben we onze rugzakken ingepakt en zijn we de hele dag in de wijk Beyoglu geweest aan de overkant van het water. Daar is het bekende Taksimplein, vele dure winkelstraten en 1 van de oudste metrolijnen ter wereld. Ook hier weer veel mensen ontmoet en ons wegwijs laten maken door een politieagent die een dag vrij was en ons vertelde over zijn werk in de 17miljoen mensen tellende stad en over hoe touristen opgelicht worden.
Vrijdagavond gaat de reis weer verder en verlaten we Turkijë, waarschijnlijk weer een helse tocht want de treinen rijden tot ver in Bulgarije niet door werkzaamheden aan het spoor.
23 Augustus 2014 - 21:01
Daphne:
hoi Bas, wat een belevenissen. mooi he Istanbul, ik ben er een paar jaar geleden geweest, genooooten! en wat schrijf je een gezellige verhalen. het lijkt me fantastisch wat jullie doen maar af en toe ook heeeel vermoeiend. onvergetelijk, wereldreiziger. je bent weer echt met je grootste hobby bezig: het verzamelen van herinneringen, fijne reis verder, dikke zoen, daphne -
23 Augustus 2014 - 21:28
Opa:
Hallo Bas en reisgenoten,
geweldig die reisverslagen te lezen.
Jullie beleven zo enorm veel, maar goed daar verslag van te maken het is
anders niet na te vertellen.
Wij wensen jullie een voorspoedige terugreis en behouden thuiskomst,
Oma en opa.